Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit? Op de werkplek betekent assertiviteit dat u uw stem en fysieke hulpmiddelen gebruikt om met mensen te communiceren, in plaats van ruimte in te nemen of luider te spreken dan nodig is. Dit is vergelijkbaar met assertieve communicatie in de wereld buiten de werkplek, maar kan veel krachtiger zijn.

Wat is assertiviteit

In de context van leiderschap is assertiviteit eenvoudigweg beleefd en respectvol jezelf tegenover anderen vertegenwoordigen – je idee├źn en meningen – zonder overdreven agressief of grof te zijn. Soms verwarren mensen assertiviteit als opdringerig of zelfs opdringerig in andere situaties, maar dit is niet waar. Hoewel u op bepaalde manieren assertiever kunt zijn dan op andere, moet u zich ervan bewust zijn dat u ook te passief kunt zijn Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus. Sommige mensen gaan ervan uit dat passief zijn betekent dat je geen sterke persoonlijkheid hebt of dat je aarzelt om iets te zeggen wanneer je dat wilt. Dit is echter niet waar – passief zijn betekent alleen dat je niet het vermogen of het zelfvertrouwen hebt om assertief te zijn als dat nodig is.

Er zijn twee dingen die u in gedachten moet houden als het gaat om assertiviteit: ten eerste moet u uw momenten kiezen om assertief te zijn en indien nodig naar assertiviteit toewerken; en ten tweede moet je je niet-confronterende gedragingen en reacties verstandig kiezen en proberen zo assertief mogelijk te zijn bij alles wat je doet. Assertief zijn betekent niet grof, agressief of verbaal agressief zijn. Op de werkplek zul je vaak merken dat er tal van non-verbale aanwijzingen zijn die je kunt gebruiken om je punt over te brengen – van je lichaamstaal, je stemgeluid en buiging tot de manier waarop je jezelf vasthoudt en omgaat met verschillende situaties. Om er zeker van te zijn dat u de juiste boodschap overbrengt, moet u bedenken dat assertiviteit niet altijd betekent dat u tegen mensen moet schreeuwen! Onthoud dat er momenten zijn dat schreeuwen je niet helpt om te krijgen wat je wilt, en het kan de situatie zelfs erger maken.

Link naar de website: Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus